Speel video
Gratis verzending in België vanaf €50
  • De collectie van HAY omhelst kleur
  • Reageer naar de auteur.
    Elien Lanssens

De collectie van HAY omhelst kleur

De collectie van HAY omhelst kleur

De collectie van het Deense HAY omhelst kleur en daar worden wij stiekem zo gelukkig van! Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het merk, werd het boek 'HAY' uitgebracht bij Phaidon waarin we meer leren over het ontstaan van het designmerk en het belang van kleur in hun identiteit.

"Working with colour is about taking responsibility, and being daring." Mette Hay

Mette HAY colour

In 2002 werd HAY opgericht door het design koppel Rolf en Mette Hay. Hun doel was om een collectie goed ontworpen designmeubelen en -accessoires op de markt te brengen binnen het prijsbereik van een gemiddelde huiseigenaar. Ze werken sterk samen als koppel maar zijn ook heel complementair. Daar waar Rolf eerder focust op de meubelcollectie, is het Mette die de uitgebreide en succesvolle lijn accessoires beheert.

Als tiener werkte Mette in X-Akt, de design shop van haar ouders. Daar mocht ze geregeld bestellingen uitpakken en heeft ze de sterkste herinneringen aan het Italiaanse merk Alessi: de mix van kleuren, de designers waarmee ze samenwerken en de humor in de ontwerpen. Ook klanten worden aangetrokken door kleur, weet Mette. Niet zelden brengt kleur een klant binnen in de winkel, aangetrokken door bijvoorbeeld een kleurige theedoek.

Jaren later wordt Mette’s intuïtieve gevoel voor kleurencombinaties belangrijk binnen de identiteit van HAY. Terwijl andere Scandinavische designmerken veel braver of zachter zijn op dat vlak, springt HAY er uit. De collectie omhelst kleur: een vuurrode Two-colour tafel (Muller Van Severen), tot een grasgroene Quilton sofa (Doshi Levien), bonte Pastis stoelen (Julien Renault) of veelkleurige deurmatten.

HAY Quilton

HAY Pastis

HAY door mat

Mette legt geen grootse kleurentheorieën aan de basis, maar een goede intuïtie. Meer dan kleuren te gaan linken aan seizoenen, gaat zij ervan uit dat ieder stuk uit de collectie een eigen kleurschaal heeft. Zo wordt kleur een essentieel onderdeel bij het ontwerp van een product.

"Colour is just as important as anything else in making a product right." Mette Hay

En nu hoor ik jullie al denken, zo'n energieke kleuren wil ik ook wel in huis maar ik weet niet waar te beginnen. We geven je graag enkele tips.

  1. Steel met je ogen - Intuïtief word je sowieso tot bepaalde kleuren(combinaties) aangetrokken. Dus scroll door Pinterest en sla je favorieten op. Maar het hoeft zeker niet alleen interieurinspiratie te zijn. Denk maar aan je favoriete gebreide sjaal, een kunstwerk, een souvenir van op vakantie of een natuurfoto.
  2. Begin klein - Heb je geen zin om je hele interieur een make-over te geven? Begin dan in een hoekje en vervang bestaande interieurstukken door kleurigere exemplaren zoals een kussen, vaas, kandelaar of bijzettafel.
  3. Balans - Geef niet te snel op, maar experimenteer. Is een bepaalde kleur toch aanweziger dan verwacht? Probeer het dan eens te combineren met verschillende tinten van die kleur om het zachter en meer tot een concept te maken. Of zoek een nieuwe match in een online kleurenprogramma zoals Colorhunt. 
 Producten:

< Two-colour tafels en meer door Muller Van Severen voor HAY

< Quilton sofa door Doshi Levien voor HAY

< Pastis stoelen en tafels door Julien Renault voor HAY

< Deurmatten en meer decoratie van HAY

Interessante linken:

< Hay.dk - Embracing colour, an intuitive approach

< Colorhunt.co - Inspiratie voor jouw kleurenpallet 

 

  • Reageer naar de auteur.
    Elien Lanssens