Speel video
Gratis verzending in België vanaf €50
  • Ons verslag van 3daysofdesign (CPH)
  • Reageer naar de auteur.
    Elien Lanssens
  • 3daysofdesignferm LIVINGHAYMuutoNormann Copenhagen

Ons verslag van 3daysofdesign (CPH)

Ons verslag van 3daysofdesign (CPH)

We mochten nog eens buiten! Van 16 tot 18 september waren we te gast op het 3daysofdesign festival in Kopenhagen. Een heerlijke stad om inspiratie op te doen en de showrooms van onze merken te bezoeken. Hier tonen ze alles wat ze in huis hebben, in een plaatje dat tot in de details klopt. Gaan jullie mee op ontdekkingsreis? We markeren ook even de trends voor wie graag snel op de hoogte is.

We gingen eerst langs bij HAY die tijdens de beurs hun HAY House 2.0 opende in een statig gebouw langs de Østergade. Het telt maar liefst 4 verdiepingen met een gerenoveerde flagship store, professionele showroom en eventlocatie. Wat een eer om aanwezig te mogen zijn op de openingsavond met Rolf en Mette Hay, de oprichters en boegbeelden van Scandinavisch design. Hun voorliefde voor kunst en architectuur zorgen ervoor dat eenvoudige objecten bijzonder worden. Ze zijn nauw betrokken bij de creatieve leiding en niet bang om kleur te bekennen. Dat mag je best letterlijk nemen, want de eerste twee verdiepingen baden in een explosie van kleur. De felblauwe New Order shelving rekken van Stefan Diez worden er gebruikt als  display voor nog bontere kaarsen, kaleido schalen en papiermanden.

hay new order

Ook de nieuwe Muller Van Severen collectie krijgt een centrale plaats. Het Belgische design duo stelt er minimalistische tafels en decoratie voor met focus op kleur en materiaal. Een hele sterke samenwerking met HAY die helemaal past in hun strategie om design betaalbaar te houden. We zijn benieuwd naar jullie reacties maar onze verwachtingen van deze collectie zijn groot. Als we een gok mogen wagen, denken we veel kandelaars als cadeau te mogen inpakken dit eindejaar.

hay x muller van severen

De professionele ruimtes zijn rustiger ingericht met clusters Nelson Ball Bubble hanglampen aan originele houten balken en de nieuwe Quilton sofa's. 

hay bubble

hay quilton

We kregen er ook een speciale preview van de Rey Chair. HAY onderzoekt de mogelijkheden om deze designklassieker uit de jaren ’70 opnieuw uit te brengen. We waren niet onmiddellijk op zoek naar een nieuwe houten stoel voor onze winkel maar moeten wel toegeven dat het plaatje hier klopt.

hay rey chair

Verder weg langs de pittoreske kanalen en boothuizen (prachtig om langs te fietsen), vinden we Ferm Living. Het historische gebouw uit de 18de eeuw heeft een militair verleden en werd recent met zorg gerenoveerd. De Ferm Living Boutique is het hele jaar door open voor publiek (een aanrader!). Je wandelt er van kamer naar kamer zoals in een echt huis: een keuken overladen met prachtig servies, een riante zithoek rond het haardvuur en een bibliotheek met werkplek. Het voelt als thuiskomen in een warme cocon.

Ferm Living home

Ferm bureau

Ferm Living stelt er de nieuwe herfst- en wintercollectie voor onder de noemer ‘Seasonal Treasures’. De gezelligheid druipt ervan af met warme bouclé stoffen op de zetels, natuurlijke beige tinten en organische vormen. De grillige pond spiegels hebben we al een tijdje in collectie, maar dit seizoen zien we nog meer vazen met uitgesproken oren en tafels met opvallende poten. Het paradepaardje is de nieuwe Feve bureautafel uit donker hout met slanke poten. Eerlijk, we hebben een haat/liefde verhouding met de organische trend. Hier is het geheel perfect gestyled. Maar als je er slechts één in huis haalt, is de stijl een stuk moeilijker te vertalen. Zorg dus voor harmonie door kleuren of materialen op elkaar af te stemmen.

Ferm desk

Ferm deco

Muuto heeft geen eigen winkel in Kopenhagen maar een uitgebreide showroom bij hun hoofdkantoor. Ze staan bekend om een collectie functionele meubelen die heel kwaliteitsvol gemaakt zijn waardoor ze perfect geschikt zijn voor grotere projecten zoals bedrijven of restaurants. De stylisten stelden voor 3daysofdesign sobere opstellingen samen met veel aandacht voor kleur. Ze verdeelden de ruimte door middel van kamerhoge, semi-transparante Kvadrat gordijnen en stemden de verf, accessoires en kunst op elkaar af.

muuto

De showroom bulkt van de stofstalen en inspirerende boeken die netjes in een maatkast staan. Of kijk eens beter, dit is een knappe opstelling met de populaire Stacked kasten van Muuto.

Muuto stacked

Ook goed om te weten, de Workshop tafel met vakkundige houten verbindingen, bestaat nu ook op een korte lengte als bureautafel.

Muuto workshop desk

Normann Copenhagen verhuisde recent naar een nieuwe showroom in het commerciële hart van de stad. En wat voor één: 6 verdiepingen hoog met gekruiste betongewelven, hoge raampartijen en een binnentuin. De perfecte plaats voor cocktail hour (yes we did) en rondslenteren als in een kunstgalerij. De styling werd heel minimalistisch aangepakt met spiegelwanden en kleurrijke piëdestals.

Normann

De multifunctionele Bit stool trok er meteen onze aandacht. Vanop een afstandje lijkt het wel terrazzo steen maar het patroon is een mix van gerecycleerde kunststof. Duurzaamheid is ook hier een belangrijke topic.

NC bit

En hiermee sluiten we ons rondje Kopenhagen af. Toen Scandinavisch design aan zijn opmars begon, stond de stijl vooral gekend om witte muren, bleek hout en pastelkleuren. Doorheen de jaren ontwikkelde elk van onze merken een eigen identiteit met specifieke klemtonen. En we zijn nog steeds gelukkig elkeen in onze collectie te hebben.

We hebben uiteraard nog meer gezien (en gegeten en gedronken). Daarover later meer, of toch vooral over het nieuwe merk dat we op het oog hebben.

(Photo credits: eigen beelden gemixt met foto's vanop de websites en social media van HAY, Ferm Living, Muuto en Normann Copenhagen)

  • Reageer naar de auteur.
    Elien Lanssens
  • 3daysofdesignferm LIVINGHAYMuutoNormann Copenhagen